Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău a anunțat primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon. Este vorba de un bărbat din judeţul Prahova, care a locuit mai multe săptămâni în comuna Beceni.
(Citește și: Ministerul Sănătăţii, anunț îngrijorător: 12 cazuri noi de infecție cu West Nile)
Carmen Scântei, unul dintre reprezentanții DSP Buzău, a confirmat că virusul West Nile a fost contractat de un bărbat de 66 de ani. Înainte de a fi infectat, acesta a stat în Beceni, în perioada 16 mai – 1 iunie, o comună din județul Buzău, unde a fost mușcat de un țânțar.
Bărbatul a fost tratat în spital, în judeţul Prahova. Este primul caz înregistrat în acest sezon cald în judeţul Buzău şi în regiune.
Cazul a fost făcut public pe pagina de Facebook a Primăriei Beceni. Primarul comunei, Laurentiu Constantin, a anunţat că a dispus dezinsecţia în zona casei unde a locuit bărbatul de 66 de ani şi în imprejurimi, unde sunt băltiri de apă.
(Citește și: Virusul West Nile. Ce este și care sunt simptomele)
În sezonul 2019, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost înregistrate 66 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. S-au inregistrat opt decese: Călăraşi – 1, Constanţa – 1, Bucureşti – 1, Buzău – 1,Iaşi – 1, Olt – 1, Teleorman – 1 şi Vrancea – 1.
O mușcătură de țânțar se poate transforma în ceva mult mai grav dacă te infectează cu virusul West Nile (abreviat WNV). Țânțarii transmit acest virus prin înțeparea unei păsări deja infectate, iar apoi prin înțeparea unei persoane. Cu toate acestea, nu toți oamenii muscați de țânțari infectați dezvoltă complicatții de tipul infecției cu West Nile.
(Citește și: Virusul West Nile face încă 5 victime în ultima săptămână! Cele mai multe decese s-au înregistrat în București)
Majoritatea infecțiilor cauzate de virusul West Nile au loc în sezonul cald, când țânțarii sunt activi mai mult ca în oricare alt moment din an. Perioada de incubație, adică perioada cuprinsă între momentul în care o persoană este mușcată de un țânțar infectat și momentul când apar semnele și simptomele infecției, variază de la două până la paisprezece zile.